Riscuri pentru sanatate si siguranta in domeniul constructiilor

Domeniul constructiilor reprezinta unul dintre cele mai riscante locuri de munca din lume. Munca manuala, masinile grele, zgomotul, inaltimea … sunt doar unele dintre riscurile pe un santier activ de constructie. Cu toate acestea, datorita lipsei continue a fortei de munca in constructii, companiile trebuie sa stabileasca programe care sa promoveze cele mai bune practici pentru sanatate si siguranta in constructii pentru a mentine si a atrage lucratorii.

In acest articol o sa discutam despre riscurile care apar in cadrul domeniul constructiilor si cateva moduri de prevenire a acestora.

Caderi

Caderile sunt principala cauza a decesului in constructii. Ganditi-va la cladirile inalte sau la cladirile inalte cu schele in jurul lor. Chiar si caderile de pe scari produc o rani semnificativa de grave la locul de munca. Accidentele apar atunci cand muncitorii nu instaleaza in mod sigur schelele sau folosesc incorect scarile.

Electrocutare

Daca se intalnesc liniile electrice aeriene sau firele expuse, electrocutarea reprezinta un alt risc pentru sanatate si siguranta in constructii. Conductoarele electrice au o inalta tensiune, iar lucratorii ar trebui sa aiba o atentie deosebita atunci cand lucreaza in apropierea liniilor electrice. Multi lucratori primesc socuri electrice sau arsuri, iar altii sufera de electrocutare si mor.

Materiale periculoase

Din materialele utilizate pentru demolare sau cladire, exista un numar de materiale periculoase pe un santier de constructii. Praful poate contine pulbere de lemn, pulbere de silice, pulbere de gips-carton, pulbere de beton si alte pulberi de material care plutesc in atmosfera. Desi nu este exact toxic, inhalarea pulberii pe o perioada lunga poate provoca boli pulmonare sau alte probleme de respiratie. Acelasi lucru este valabil si pentru inhalarea vopselelor, adezivilor sau a altor solventi lichizi.

Echipamente grele si scule electrice

Cum altfel se intampla magia daca nu cu echipamente grele si scule electrice? Instrumentele servesc pentru a face instalarea reala mai usoara si mai rapida. Cu toate acestea, acesta prezinta riscuri atunci cand nu este utilizat corect. Mii de oameni viziteaza camera de urgenta in fiecare an din cauza ranilor provocate de instrumentele manevrate in mod eronat precum: ferastraie electrice.

Stres fizic si psihic

Stresul fizic si psihic din domeniul constructiilor impovareaza sanatatea si siguranta in constructii a muncitorilor. Domeniul constructiei presupune o munca fizica efectuata la temperaturi extreme. Indoirea, ridicarea si impovararea corpului. In plus, multi lucratori sufera de deshidratare atunci cand lucreaza in caldura. Exista, de asemenea, un grad gridica de stres mental care apare. Programele gresite si comunicarea necorespunzatoare pot duce la o cantitate enorma de stres psihic.

Pentru a preveni aceste lucruri, este nevoie ca fiecare angajat sa fie foarte bine pregatit atat fizic cat si psihic. Acest lucru presupune ca firma de constructii sa nu ii lase pe muncitori sa isi desfasoare activitatea fara ca acestia sa fie foarte bine pregatiti in privinta fiecarui instrument de manipulare – fiecare muncitor trebuie sa stie cum sa manipuleze fiecare aparat cu ajutorul caruia isi desfasoara actvitatea-, sa aiba un echipament corespunzator, precum: casca, manusi de protectie, masti de protectie, ham, ochelari de protectie, etc. De asemenea, muncitorii, dar si supraveghetorul trebuie sa cunoasca metodele de prim-ajutor in cazul in care se intampla un accident. 

O firma de constructii indreptata catre angajati, o sa stie cum sa previna si sa elimine pe rand fiecare risc in parte.