8 cele mai bune practici pentru imbunatatirea sigurantei santierului (partea I)

Siguranta la locul de munca este una dintre cele mai uitate lucruri din timpul unui proiect de constructie. La majoritatea locurilor de munca, accidentele reprezinta o piedica pentru lucrator si o durere de cap pentru HR. Cu toate acestea, la santierele de constructii, accidentele au potentialul de a pune viata in mare pericol. Cu fiecare poveste noua despre dezastre ecologice, explozii, santierele de constructii devin din ce in ce mai putin atragatoare – chiar si atunci cand populatia creste si cere noi structuri actualizate.

Iata 8 moduri prin care puteti reduce riscul accidentelor pe santier:

1. Constientizarea

Inainte ca orice lucrator – indiferent de rolul sau nivelul sau de experienta – sa puna piciorul pe un santier de constructii, el sau ea trebuie sa fie pe deplin constient de posibilele pericole. Lucratorii ignoranti sunt probabil cel mai mare pericol in orice industrie, deoarece greselile lor ii pot pune pe toti ceilalti in pericol. Intelegerea pericolelor si sustinerea unei stari de vigilenta perpetua este probabil cea mai buna cale de a preveni accidentele. Fiecare persoana care patrunde pe un santier trebuie sa fie constienta de riscurile asociate locului de munca si cum sa le impiedice.

2. Formare

Desi cea mai mare parte a competentelor lucratorului in constructii poate fi castigata la locul de munca, siguranta este un set de competente care trebuie invatata inainte ca lucrarile sa inceapa pe santier. Expertii ar trebui sa-si reinnoiasca cunostintele despre siguranta standard prin participarea la sesiuni de formare periodica pe tot parcursul anului. Aceste sesiuni de formare pot merge peste lucruri simple cum ar fi protectia in cazul unei caderi si utilizarea corecta a scarilor, dar scopul este sa va asigurati ca toata lumea este instruita in mod corespunzator. In urma acestor sesiuni de instruire, lucratorii ar trebui sa stie ce masuri de siguranta trebuie sa ia in cazul unui incident.

3. Comunicarea

Accidentele sunt mai probabil sa apara atunci cand lucratorii nu stiu la ce sa se astepte. Discutia directa cu privire la obiectivele si activitatile zilei va reduce sansele de surpare care ar putea provoca vatamari corporale. Firmele de constructii ar fi intelept sa-sidesdsdadafefe echipeze lucratorii cu dispozitive, cum ar fi smartphone-uri, walkie-talkie-uri sau casti, care permit o comunicare rapida si eficienta intre membrii echipei. Fara o comunicare adecvata intre toti cei de pe santier, lucratorii nu vor sti la ce sa se astepte. Comunicarea clara si concisa cu toata lumea nu numai ca face proiectul sa mearga mai repede, dar ajuta si la informarea fiecarei persoane. Informarea personalului si asigurarea ca toata lumea isi face treaba este o modalitate adecvata de a comunica si de a va asigura ca totul este in siguranta pe santier.

4. Documentatie

Pentru a mentine siguranta santierului, trebuie sa va asigurati ca aveti o documentatie adecvata a tot ceea ce se va face acolo. Supraveghetorii si contractorii care vor fi insarcinati cu sarcini deosebit de dificile, cum ar fi explozii, ar trebui sa ofere dovezi de certificare a acestora cu mult inainte de angajarea lor la locul de munca. Acest lucru nu numai ca impiedica accidentele cauzate de formarea necorespunzatoare, dar protejeaza firma de constructii de actiuni in justitie si de control public. Orice pericol de siguranta care se indreapta catre mass-media va fi un minus pentru firmele de constructii.

Scopul final pentru industria constructiilor este reducerea la zero a accidentelor de la locul de munca, a ranilor si a deceselor.

Cu cat exista mai putine accidente, cu atat mai populara va fi industria constructiilor. Singura speranta de reducere a numarului de accidente ar fi: mentinerea constientizarii lucratorilor cu privire la aspectele legate de siguranta, pregatirea acestora in legatura cu aceste probleme, comunicarea si discutarea modalitatilor de imbunatatire a acestor programe etc. In plus fata de acesti pasi, lucratorii trebuie sa aiba echipamentul potrivit, sa aiba o supraveghere adecvata, trebuie sa fie inovativi in gasirea de solutii pentru a rezolva aceasta problema, dar mai multe veti afla intr-un material viitor.