Practici pentru cresterea sigurantei pe santiere (partea a II-a)

Lucrarile de constructii sunt una dintre cele mai periculoase profesii. Angajatorii trebuie sa atenueze riscurile legate de siguranta pentru lucratorii din constructii, iar lucratorii trebuie sa tina seama de o multitudine de masuri de precautie atunci cand lucreaza in astfel de conditii periculoase. Iata restul de 4 moduri in care afacerile de constructie pot reduce accidentele la locul de munca si pot promova siguranta santierului.

5. Echipamentul corespunzator

Pentru a crea o cultura in jurul sigurantei santierului, trebuie sa oferiti lucratorilor echipamente adecvate si o zona potrivita pentru a lucra. Fara echipamentul adecvat, nu puteti avea siguranta santierului, deoarece va exista intotdeauna riscul de accidentare. Nu numai ca fiecare piesa de echipament de la locul de munca ar trebui sa se potriveasca perfect sarcinii, dar firmele de constructii trebuie sa se asigure ca toate masinile si materialele sunt bine intretinute.

Companiile de constructii trebuie sa ia in considerare si echipamentele care nu contribuie in mod direct la proiectul de constructie. Lucratorii ar trebui sa dispuna de o cantitate mare de apa la fata locului, precum si de un loc umbros pentru a preveni deshidratarea si expunerea la boli. Astfel de lucruri simple pot fi cu usurinta trecute cu vederea si, daca sunt, ele sporesc sansele de accidentare la fata locului. Echipamentele de constructie corespunzatoare asigura ca exista cel putin un nivel de siguranta la nivelul firmei de constructie.

6. Supravegherea

In mod ideal, lucratorii din constructii ar intelege pe deplin consecintele unor masuri de siguranta nepotrivite si, astfel, ar actiona intr-o maniera care sa asigure bunastarea, dar acest lucru este usor utopic, de cele mai multe ori. Fiecare santier trebuie sa aiba un supraveghetor puternic care este dispus si capabil sa aplice standardele de siguranta fara exceptii. Acest sef de santier trebuie sa tina evidenta tuturor angajatilor pe parcursul zilei si sa-i corecteze pe cei care nu reusesc sa se angajeze in procedurile de siguranta adecvate.

7. Inovatie

Rata de accidente ar fi chiar mai mare decat este astazi, daca firmele de constructii nu ar fi dispuse sa dedice resurse suplimentare pentru a-si mentine angajatii in siguranta. Aceste resurse suplimentare nu numai ca reduc accidentele si leziunile la locul de munca, ci ajuta la dezvoltarea de idei noi pentru mentinerea in siguranta a lucratorilor in constructii.

8. Transparenta

Cel mai rau lucru pe care orice firma de constructii il poate face pentru reputatia sa este incercarea de a ascunde. Ascunderea accidentelor de presa si de public nu numai ca scade increderea in firma respectiva – dar acest lucru va punetoate firmele de cosntructie intr-o lumina negativa. In cele din urma, oamenii inteleg ca se intampla accidente si atata timp cat antreprenorii fac tot posibilul pentru a promova un mediu sigur pentru lucratorii lor, orice accidente care apar nu vor contribui decat la necesitatea tot mai mare de a spori tehnicile moderne de siguranta.

Transparenta, impreuna cu celelalte sapte practici din aceasta lista, vor ajuta constructia sa devina o industrie mai sigura in care sa lucreze. O industrie mai sigura de constructii este o industrie cu mai putine accidente la locul de munca si mai putine decese.

CONCLUZIE

Nu exista o modalitate stabilita de reducere a numarului de accidente la zero, dar aceste opt practici de siguranta a santierului va ajuta la pregatirea drumului pentru a ajunge acolo.