5 Tipuri de proiecte de inginerie civila

Ingineria civila este unul dintre cele mai vechi locuri de munca din lume. Ingineria civila se ocupa cu construirea, proiectarea si mentinerea unui mediu fizic. Acestea includ structuri precum aeroporturi, drumuri, poduri, baraje, canalizari, cai ferate si multe altele. Dupa cum puteti vedea, un inginer civil are un impact asupra lucrurilor pe care le folosim in fiecare zi si in imprejurimile noastre. Astfel, exista cinci tipuri principale de proiecte de inginerie civila.

Cele cinci tipuri de proiecte de inginerie civila sunt:
1. Constructii si management
2. Geotehnic
3. Structural
4. Tehnica transporturilor
5. Apa

Fiecare dintre aceste proiecte necesita o vasta cunoastere a matematicii, a mecanicii si a fizicii, precum si capacitatea de a rezolva problemele intr-un mod creativ.

1. Ingineriea constructiilor si management-ului

Este despre crearea unor elemente cum ar fi podurile, cladirile, drumurile si caile ferate. Scopul constructiei de inginerie este de a construi aceste structuri in cel mai eficient, sigur, durabil si ecologic mod posibil. In urma fazei de constructie se afla o faza de gestionare a activelor. In aceasta faza, va precizati intretinerea, functionarea si renovarea pe toata durata de viata a proiectului. Aceste lucruri trebuie gestionate astfel incat proprietarul proiectului sa se poata asigura ca exista o valoare in schimbul banilor cheltuiti pe proiect.

2. Inginerie geotehnica

Dintre cele cinci tipuri de proiecte de inginerie civila, ingineria geotehnica este preocupata de intelegerea modului in care un proiect interactioneaza cu terenul din cele cinci tipuri de proiecte de inginerie civila. Persoanele din domeniul ingineriei geotehnice se ocupa de structuri precum tuneluri, poduri, drumuri, cai ferate si multe altele. Inginerii geotehnici se ocupa de un alt tip de teren pentru fiecare proiect. Indiferent daca este facut din pamant sau din piatra, este de datoria inginerului geotehnic sa-si dea seama cum va interactiona cu proiectul.

3. Inginerie structurala

Analizand si proiectand constructia de poduri, tuneluri, cladiri, baraje si multe altele este treaba unui inginer structural. Aceste structuri trebuie construite intr-un mod care sa le faca in siguranta, durabile, economice si usor placute ochiului. La fel ca ingineria in constructii si management, ingineria structurala foloseste matematica si fizica pentru a-si face treaba. Folosind matematica si fizica, inginerii pot vedea daca toate partile proiectului au suficienta forta pentru a lua sarcini, a determina durata de viata a structurilor si a vedea daca structura este stabila. Din cele 5 tipuri de proiecte de inginerie civila, ingineria structurala joaca cel mai mare rol in proiectarea si selectarea materialelor pentru un proiect.

4. Tehnica transporturilor

Nu este deloc surprinzator faptul ca ingineria transporturilor consta in planificarea, proiectarea si exploatarea sistemelor mari de transport. Fie ca este vorba de un serviciu public sau privat, toata lumea trebuie sa aiba acces la o anumita forma de transport pentru a ajunge la locul respectiv. Azi avem multe mijloace de transport, cum ar fi prin intermediul aerului, apei, drumurilor si cailor ferate. O sarcina a inginerilor de transport este sa se asigure ca aceste forme de transport respecta anumite standarde. Trebuie sa fie indeplinite standarde precum durabilitatea si siguranta. Cu tehnologia pe care o avem acum, inginerii de transport incearca sa reduca emisiile si consumul de energie cu scopul de a deveni ecologici. Dintre cele cinci tipuri de proiecte de inginerie civila, ingineria transporturilor este mereu in cautarea unei modalitati de imbunatatire a sistemelor noastre de transport.

5. Ingineria apelor

Cum interactioneaza apa cu mediul nostru? Ingineria apei este despre intelegerea motivului pentru sistemele naturale de apa, cum ar fi raurile si coastele, se comporta asa cum fac. Ingineria apelor implica si proiectarea unor metode de stocare sau de directionare a apei. Intelegerea modului in care functioneaza apa poate crea o cale pentru a ne conserva apa. In prezent, ingineria apei se concentreaza pe tratarea inundatiilor, a apelor subterane si a naturii apelor de coasta.

Concluzie

Ingineria civila a facut multe dintre structurile pe care le vedem in fiecare zi. Podurile, drumurile, barajele, caile ferate, autostrazile si multe altele au fost create de ingineri civili. Se poate spune cu tarie ca au un impact enorm asupra vietii noastre. Exista multe tipuri de proiecte de inginerie civila, dar fiecare are un rol important de completat. Fara aceste proiecte, societatea noastra nu s-ar apropia de a fi la fel de avansata ca acum.