- deeuromateria
- Postat in Fără categorie
- Cu0COMENTARII
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE
Fie ca sunteti un comerciant, antreprenor, subcontractant, manager de proiect de constructie sau chiar un proprietar de proiect, citirea planurilor pentru santierele de constructie este o activitate cruciala pentru a va asigura ca ramaneti informat cu exactitate in timpul procesului de constructie.
Pentru constructorii profesionisti care lucreaza pe santier, planurile de constructie sunt utilizate pentru a comunica informatiile critice care vor fi folosite pentru a construi proiectul. Greselile in citirea, intelegerea si interpretarea planurilor pot duce la confuzie, greseli si reprelucrare care pierd timp si bani. Pentru managerii de proiect care sunt responsabili pentru construirea si gestionarea aspectelor financiare ale proiectului, abilitatea de a citi planurile de santier este un instrument inestimabil pentru intelegerea cerintelor proiectului si pentru implementarea eficienta a fortei de munca si a materialelor astfel incat sa mentina proiectul pe drumul cel bun.
Abilitatea de a citi planurile pentru santierele de constructie este, in mod ironic, cea mai importanta parte pentru proprietarii de proiecte care nu lucreaza niciodata pe proiectul in sine, dar in cele din urma vor achizitiona produsul finit. Proprietarii de proiecte care pot citi si intelege planurile de santier sunt imputerniciti sa joace un rol activ in asigurarea faptului ca imobilul finalizat este exact ceea ce au vrut (si au platit).
Ce este un plan de constructie?
Un plan de santier, cunoscut si sub denumirea de „plan de constructie” sau doar „plan”, este un desen 2-D (sau un set de desene 2-D) care ilustreaza toate detaliile unui proiect de constructie. Un plan cuprinzator privind stadiul de constructie ar trebui sa includa urmatoarele caracteristici esentiale pentru buna desfasurare a constructiei:
1. Dimensiunile santierului, cladirea care va fi construita si incaperile din interiorul cladirii in amanunt.
2. Piese care vor fi folosite in procesul de constructie, adesea reprezentate prin simboluri speciale in legenda.
3. Locul amplasarii santierului, aspectul cladirii, modul in care vor fi orientate camerele si unde vor fi utilizate parti si materiale pe santier.
4. Nota indicand ce materiale vor fi utilizate pentru diverse parti.
5. Informatii topografice despre santier, identificand orice forma de versanti, dealuri sau vai care ar putea avea impact asupra constructiei.
6. Un plan pentru demolare care descrie ce structuri sau caracteristici de pe santier trebuie sa fie demolate inainte ca amplasamentul sa poata fi clasificat pentru constructii.
7. Un plan de utilitate al amplasamentului care ilustreaza amplasarea serviciilor de utilitati existente pe santier, descrie modul in care acestea vor fi protejate in timpul constructiei si stabileste modul in care noua cladire se va conecta la infrastructura utilitatilor existente.
8. Indicati unde va fi sapata si turnata fundatia cladirii.
Dupa cum puteti observa planul de construstie este o radiografie ampla, amanuntita a imobilului. Acesta ofera o vizualizare ampla a structurii si se pot face modificari atunci cand exista aspecte care pot perturba modul in care imobilul o sa arate la final. De aceea, este esential ca fiecare beneficiar sa cunoasca in amanunt planul de constructiei si sa inteleaga foarte bine legenda planului.