Materiale de constructii ecologice

In prezent, antreprenorii care activeaza in industria constructiilor discuta in agenda publica despre eforturile de a folosi materiale mai ecologice. Aceste discutii sunt abordate la diverse conferinte pe tema constructiilor din Romania, dar si din tarile din Uniunea Europeana, pe fundalul preocuparii actuale pentru salvarea mediului.

Intr-un anumit context, industria constructiilor este pe agenda activistilor in problemele legate de mediul inconjurator. Aici sunt consumate anual camioane de materiale de baza, a caror fabricare consuma cantitati masive de energie, producand emisii uriase de gaze cu efect de sera. Daca oamenii de stiinta alaturi de antrepenori pot crea materiale care ar putea fi fabricate cu mai putina energie, acest aspect ar putea incetini considerabil schimbarile climatice. In plus, in acest mod ar putea lua nastere numeroase noi locuri de munca in aceasta industrie.

Folosirea materialelor de calitate, in armonie cu aceasta agenda ecologica, ar putea in cele din urma fi una dintre modalitatile de a inova domeniul constructiilor, alaturi de tehnologiile actuale, avansate.

Sa luam exemplul Statelor Unite, care in ultimii ani a pierdut milioane de locuri de munca in aceasta industrie a constructiilor. In prezent, se afla intr-o pozitie puternica de a valorifica materialele de constructie mai ecologice, in cazul in care cercetarea si finantarea vor fi aprobate intr-un viitor apropiat, in raport cu tendintele actuale din tehnologie, care sunt caracterizate de un ritm rapid al implementarii.

De ani de zile insa, focusul s-a concentrat pe aceste inovatii in tehnologie, in detrimentul axarii pe felul in care pot fi imbunatatite materialele in constructii, pentru ca acestea sa fie in armonie cu preocuparea fata de mediul inconjurator.

Multe produse de baza folosite in industria constructiilor pot fi imbunatatite in mod semnificativ, pentru a fi corelate cu protejarea mediului inconjurator. De exemplu, cimentul poate fi fabricat in viitorul destul de apropiat astfel incat sa consume mai putina energie. Si caramizile si cartonul ar putea fi fabricate, in viitor, in acelasi fel.

Un exemplu in acest sens este o companie ce activeaza in industria constructiilor din Portland, Calera Corporation, care a implentat o noua tehnologie in fabricarea cimentului. Productia de ciment creeaza anual, la nivel global, aproximativ doua jumate de miliarde de tone de dioxid de carbon. Noile procese de fabricare a cimentului implementate de Calera pot izola o jumatate de tona de gaze cu efect de sera pentru fiecare tona de ciment produsa, ceea ce reprezinta un avantaj evident pentru mediul inconjurator.

Daca fabricile de ciment ar fi instalate langa centralele care functioneaza pe baza de carbune, ar putea absorbi si mai eficient emisiile de carbon ale plantelor, ca materie prima.

In general, industria de constructii este destul de extinsa si multi agenti sociali se concentreaza asupra ei. In acest sens, o transformare catre tehnologii mai “curate” ar putea contribui considerabil la salvarea mediului inconjurator.