Instalatie electrica

Instalatiile electrice reprezinta totalitatea echipamentelor electrice care sunt interconectate fie intr-un spatiu, fie intr-o zona data. Atunci cand vorbim de ele este foarte important sa constientizam de ce este necesar ca acestea sa fie instalate de catre specialisti, iar pentru a constientiza acest lucru o sa facem o scurta rezumare a lor.

Instalatiile electrice au un rol important pentru noi toti, deoarece fara acestea nu am avea energie electrica. Cand vorbim de instalatii electrice pentru propria casa lucrurile par destul de simple, dar cand vine vorba de instalatii electrice pentru un intreg cartier rezidential, atunci ai nevoie de o echipa pregatita, profesionista, care sa lucreze cu mult profesionalism, atentie si daruire.

Tipuri de instalatii electrice

Instalatiile electrice sunt de doua tipuri:

-Instalatii de curenti tari ( ale caror energie este de ordinul amperilor sau kiloamperilor): pentru echipamente de aplicare a energiei electrice, iluminat public, de protectie contra socului electric,etc.

-Instalatii de curenti slabi: sunt cele precum de telecomunicatii, telesupraveghere, etc.

Ce presupune montarea unei instalatii electrice intr-un cartier rezidential?

In functie de fiecare tip de instalatii electrice trebuie sa existe un tip de instrumente de montare. Atunci cand vorbim de executia unui proiect de instalatii electrice pentru un cartier rezidential, este nevoie de un proiect de executie a lucrarilor intocmit de o echipa de specialisti. Proiectul in sine este insotit cu schite fidele ale fiecarei cladiri in parte si a fiecarui etaj in parte. Pe acestea este indicat locul exact unde trebuie executata instalatia electrica si corpurile de iluminat, prize, intrerupatoare, motoare electrice, tablouri electrice, etc.De asemenea, schitele trebuie sa aiba desenat si traseul parcurs de conductoare.

Dupa ce schitele sunt terminate si toata lumea a inteles cum trebuie facut, urmeaza executarea intocmai a planului de lucru.

Echipa trebuie sa traverseze tavanul si peretii cu instalatiile electrice necesare astfel inca sa execute cu precizie fiecare parte din plan. In timpul acestui proces, echipa trebuie sa marcheze locurile in care o sa fie montate corpurile de iluminat, prizele, intrerupatoarele, etc., cat si locurile care urmeaza sa fie taiate sau sparte pentru a le putea instala. Aceasta este prima etapa care necesita o atentie ridicata.

Dupa ce aceasta parte este incheiata, urmeaza tragerea fiecarui conductor de energie electrica in tuburi de protectie si asigurarea legaturilor intre conductore precum si izolarea acestora.

Montarea aparatelor de comutare, a tablourilor electrice de distribuire si a tuturor consumatorilor de energie electrica este urmatorul pas urmat de verificarea instalatiei.