Management constructie

Inainte de a incepe orice proiect de constructie sau chiar de a initia proiectarea, orice firma de constructii trebuie sa stie mai multe despre proiectul pe care urmeaza sa il demareze, atat din perspectiva naturii lui (constructie rezidentiala sau nerezidentiala) cat si din perspectiva unui buget de care dispune. In prima instanta, discutiile se poarta intr-o nota generalista; nu se cunosc durata si costurile unei noi constructii, prin urmare, trebuie procedat la trasarea acestora convenind cu expertii angajati sa desavarseasca edificiul. Este practic imposibil sa evaluam fezabilitatea economica a proiectului daca nu stim cat va costa. De aceea, trebuie sa estimam costul total al proiectului din faza de planificare conceptuala sau preconstructiva.

O estimare a costurilor conceptuale se refera la eforturile depuse pentru a prezice costul unui proiect. Retineti ca suma estimata este doar un rezultat prezis. Prin definitie, procesul de estimare nu ofera o suma stabila pana in etapa de finalizare a proiectului. Prin urmare, precizia unei estimari poate fi determinata doar dupa finalizarea proiectului. Estimarea preliminara, analogica si fezabilitatea se numara printre cateva dintre cele mai frecvente concepte folosite pentru a descrie estimarea costurilor initiale.

Semnificatia estimarii cadrului general conceptual

Estimarea costurilor conceptuale se face in faza de pre-constructie a proiectului. Estimarea ajuta beneficiarul proiectului, in speta o firma de constructii din Bucuresti, sa se ocupe de programul global de control al costurilor – ofera primul control asupra bugetului. O estimare a costurilor conceptuale arunca o lumina asupra depasirilor potentiale ale costurilor in stadiile incipiente, astfel incat veti avea timp sa examinati modelele pentru posibilele alternative. Retineti ca estimarile conceptuale sunt facute inainte ca un proiect detaliat sa fie finalizat, ceea ce inseamna ca trebuie sa identificati o marja de eroare relativ mare.

Gama de acuratete este mai larga in etapele initiale, dar devine mai mica pe masura ce proiectul avanseaza si prinde contur. In calitate de beneficiar al proiectului, o firma de constructii trebuie sa se asigure ca proiectul se incadreaza in bugetul estimat. Daca exista variante, acestea ar trebui sa fie insotite de o explicatie din partea echipei de proiectare cu privire la motivul pentru care survin schimbari in planul bugetului. In calitate de beneficiar al proiectului, cautam o estimare realista pentru a evita depasirea bugetului, anularea proiectelor sau re-licitarea.

Caracteristicile estimarii costurilor conceptuale

Inexactitatea, ca orice alt tip de estimare, este cea mai recunoscuta caracteristica a estimarilor costului conceptual. Cu termenele stricte si absenta datelor, probabil nu exista alta metoda practica de evaluare a designului, ci luarea in calcul a opiniilor si sugestiilor. Procesul de estimare a costurilor conceptuale combina stiinta si arta. In timp ce arta vizualizeaza fiecare detaliu al proiectului, stiinta estimarii costurilor conceptuale furnizeaza, pe de alta parte, informatii despre costul proiectelor anterioare. Aceste date se pot dovedi extrem de utile in masura in care constituie un fel de “istoric” financiar, ceea ce poate ajuta in proiectele viitoare de orice natura. Desi nu se poate cunoaste costul final al unei lucrari de constructii, cel putin se pot lua in calcul principalele elemente ce pot conduce la o estimare veridica.

Spre deosebire de beneficiarul ulterior al unei constructii (cumparatorul), care are optiunea de a beneficia de un credit in vederea achizitionarii unui spatiu locativ in cadrul respectivului edificiu, o firma de constructii nu poate tergiversa finalizarea unei constructii prezentand ca argument lipsa banilor. Implicarea proiectantilor, dar si a expertilor in design face ca un astfel de proiect sa nu debuteze fara un buget, fie el si estimat. De altfel, o firma de constructii trebuie sa preconizeze si un buget de backup, in vederea acoperirii costurilor inoportune (materiale aditionale etc.).

Informatiile, timpul si costurile sunt principalele resurse pentru estimarea costurilor conceptuale. Cum o firma de constructii din Bucuresti ofera o gama larga de servicii de proiectare si constructie, este important ca aceasta sa detina controlul asupra bugetului alocat unui proiect rezidential. Costurile inoportune sunt, de altfel, importante, in masura in care firmele luate prin surprindere intr-un astfel de context tergiverseaza finalizarea constructiei.