Auzim de izolarea peretilor indiferent ca este vorba de mediul rural sau de mediul urban, deoarece o serie de avantaje vin odata cu aceasta izolare. In Bucuresti vedem cum tot mai multe cladiri sunt reabilitate, iar odata cu reabilitarea si reconditionarea acestora, peretii exteriori primesc asa numita izolare termica.

Ce presupune izolarea termica a locuintei?

Procesul de izolare termica a unei locuinte este caracterizat prin izolare exterioara si izolare interioara, aspect care include atat peretii cat si plafonul sau acoperisul.

Inainte de a incepe izolarea oricarei locuinte trebuie sa tinem cont de anumite criterii pentru ca aceasta sa aiba un randament cat mai mare, si anume:

– punctul de roua

-rezistenta termica

-proprietatile ecologice

-loc de folosinta

-pret

In functie de aceste criterii, materialele necesare o sa fie cumparate corespunzator. Materialele sunt de mai multe feluri, fiecare cu proprietatile necesare: polistiren (expandat/ extrudat), vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla, pluta, tencuiala termoizolanta, celuloza, paie, spuma de resina, stuf, etc.

Utilitatea izolarii termice

Izolarea termica nu mai este un moft, ci o necesitate, deoarece materialele folosite in constructia unui perete nu sunt suficiente pentru a oferi imobilului durabilitate si rezistenta. Astfel, izolarea termica vine precum o haina a casei, garantand astfel un confort termic ridicat si o factura mult mai scazuta cu energia utilizata pentru incalzire sau racire. Datorita acestei izolari termice, caldura nu iese atat de repede din casa in timpul sezonului rece si se pastreaza pentru o perioada indelungata, iar in sezonul calduros prin stratul izolator caldura nu patrunde in locuinta.

Izolarea termica este necesara inca de la inceperea constructiei

O constructie responsabila si efectuata la cele mai inalte standarde ale calitatii presupune o izolare termica foarte buna. Astfel, materialele de constructie trebuie sa fie alese atat din punct de vedere al zonei, dar si din punct de vedere termic.

Este necesar ca materialele de constructie sa fie alese si din punct de vedere termic pentru a nu permite patrunderea din mediul exterior a diverselor variatii de temperaturi, dar nici sa permita pierderea caldurii din interiorul imobilului.

Atentie: Izolarea termica nu se refera doar la izolarea peretilor interiori si exteriori. O mare parte din caldura este pierduta prin acoperis sau tavan, aproximativ 25%, si prin podea, aproximativ 15%. Astfel, este necesar ca in momentul inceperii constructiei fundatia casei sa fie foarte bine izolata termic.

Izolarea termica interioara/ Izolarea termica exterioara

Dupa cum puteti observa, izolarea termica are o mare importanta asupra locuintei dumneavoastra, dar se pune mereu problema care dintre cele doua izolari este cea mai buna pentru un imobil.

Atentie: Nu este recomandat ca o casa sa fie izolatat termic atat la exterior cat si la interior. Atunci cand faceti acest lucru, peretii nu o sa mai respire si astfel umiditate o sa creasca, umiditate care atrage dupa ea mucegai, igrasie, crescand astfel riscul de imbolnavire.

• Izolarea interioara este recomandata atunci cand imobilul face parte din imobilele de patrimoniu deoarece este interzisa modificarea aspectului exterior oricarei case de patrimoniu.

• Izolarea exterioara se poate executa doar prin autorizatie emisa de organele publice in cauza.

• Izolarea interioara reduce spatiul util al unei incaperi.

• Izolarea interioara se poate face treptat (cate o camera/ zi sau doar anumite camere), pe cand izolarea exterioara trebuie facut in aceeasi zi pe toata suprafata exterioara a imobilului.

Astfel, cea mai bine privita izolare din punctul de vedere al specialistilor si cea care are un randament crescut este izolarea interioara.