Cartea tehnica a constructiei

Orice imobil care trebuie sa prinda viata trebuie sa respecte intocmai standardele impuse de autoritatea locala care vegheaza asupra zonei respective pentru ca proiectul sa poata sa fie demarat. Astfel, nicio constructie nu poate sa se efectueze daca nu este bine pusa la punct Cartea Tehnica a Constructiei.

Ce reprezinta cartea tehnica a constructiei?

Cartea tehnica a constructiei este realizata printr-o suita de documente tehnice, evidente, fisa de date sintetice, proiectul de executie, iar aceasta trebuie detinuta de catre proprietar. Ansamblul documentelor tehnice necesare se refera la documentele privind modul de executie a lucrarii, autorizatiile necesare executiei, documentele referitoare la exploatare, documente privind modul de reparare si intretinere a imobilului, documente prin care proprietarul se angajeaza in urmarirea si consemnarea periodica a evolutiei cladirii, documente referitoare la tipul de modificari aduse privind planul casei si dotarile pe care imobilul urmeaza sa le aiba in structura sa.

Care este scopul cartii tehnice a constructiei?

Scopul cartii tehnice a constructiei este de a demonstra si valida modul in care cladirea a fost executata si pentru a putea observa daca aceasta respecta sau nu normele impuse de standardele de calitate si siguranta in vigoare. In cazul unei inspectii tehnice efectuata de catre organele avizate sau in cazul unei pagube se poate observa clar daca constructia a respectat sau nu cartea tehnica.

Cartea reprezinta practic radiografia unei cladiri de la A la Z.

Cine se ocupa de intocmirea cartii?

Intocmirea cartii se realizeaza atat de catre proiectanti, cat si de catre constructor si proprietar. Cartea tehnica a constructiei este completata de catre dirgintele de santier, iar completarea ei se face inainte de receptia lucrarii.

Atentie: Proprietarul are obligatia sa pastreze cartea si sa completeze periodic evolutia imobilului pe toata durata de posesie al acestuia.

Cum este structurata cartea tehnica a constructiei?

Modul de elaborare pentru aceasta carte este prevazut in doua documente de stat, care au o rezonanta foarte mare:

– In Legea 10/1995 privind calitatea in constructii este stipulat modul de elaborarea al cartii
– In HG nr. 273/1994, anexa 6 a Normelor de intocmire a Cartii Tehnice a Constructie privind receptia si instalatiile aferente acestora este stipulat modul de elaborare al cartii.

Atentie: Verificati in amanunt orice modificare aparut atat in Lege cat si in Hotararea Guvernamentala.

Cartea tehnica este structurata in capitole, mai exact in patru capitole principale pentru a fi mai usor de urmarit, numerotate in ordine alfabetica. Astfel, avem:

  • Capitolul A – documente care vizeaza proiectarea imobilului
  • Capitolul B – documente care vizeaza executia imobilului
  • Capitolul C – documente care vizeaza receptia imobilului
  • Capitolul D – capitolul D este cel mai stufos si face referire la documentele necesare exploatarii, intretinerii, reparatiei si insemnarii privind evolutia pe care imobilul o are in timp. De asemenea, jurnalul evenimentelor este inclus in capitolul D.

Jurnalul evenimentelor reprezinta evidenta clara a verificarilor efectuate periodic pentru a urmari evolutia imobilului si rezultatele aferente verificarilor si masuratorilor efectuate. In plus, sunt prezente modurile in care sunt efectuate solutionarile in cazul unor deficiente, evenimente catastrofale naturale (precum: cutremur, inundatie, avalansa, alunecari de teren, s.a.m.d.), diverse procese verbale efectuate de catre organele de verficare in cauza si rezultatele sondate in urma controlului aferent modului de elaborare si de conservare a cartii.