Prosperitatea industriei de constructii

In ultimul deceniu, tehnologiile au transformat intreaga industrie. Platformele sociale si serviciile de streaming la cerere de la anumite site-uri precum Facebook, Spotify si Netflix au transformat mass-media si divertismentul.

Aceste noi tehnologii nu numai ca satisfac cerintele consumatorilor pentru divertisment mai bun, cumparaturi si transport. In aceste industrii dar si in altele, inovatiile au imbunatatit productivitatea si sustenabilitatea companiilor si au remodelat abilitatile si competentele necesare pentru un plus de prosperitate.

Totusi, pe parcursul aceleiasi perioade, industria constructiilor a continuat sa functioneze asa cum s-a intamplat in ultimii 50 de ani, cu o dependenta puternica fata de munca manuala, tehnologia mecanica si modelele operationale stabilite. In acest context, productivitatea a stagnat.

In prezent, aceste tehnologii digitale intra treptat in industria constructiilor, schimband modul in care infrastructura, imobilul si alte constructii sunt proiectate, construite, operate si intretinute. Aceste tehnologii includ modelarea informatiilor privind cladirile, prefabricarea, senzorii wireless, echipamentele automate, robotice si imprimarea 3D. Impactul economic si social ar putea fi substantial, deoarece industria constructiilor reprezinta 6% din PIB-ul global si are peste 100 de milioane de oameni din intreaga lume. In decurs de 10 ani, digitizarea pe scara larga ar putea ajuta industria sa economiseasca o valoare estimata de aproximativ 12-20%.

Modalitati in care industria constructiilor poate construi pentru viitor

Jucatorii de-a lungul lantului valoric al industriei de constructii – arhitecti, designeri, ingineri, furnizori de materiale de constructii, contractori, operatori si companiile de intretinere trebuie sa se pregateasca strategic si sa faca miscarile potrivite pentru a prospera pe fondul perturbarilor noilor tehnologii.

Cu toate acestea, numeroasele schimbari potentiale din industrie vor face dificila prezicerea viitorului.

Iata cateva modalitati posibile in care industria poate construi pentru viitor:

Constructiile intr-o lume virtuala

Inteligenta artificiala (AI), sistemele software si echipamentele autonome de constructie ar putea inlocui, in viitor, majoritatea lucrarilor manuale in cadrul lantului de inginerie si constructii.

Uzinele ar putea “conduce” lumea

De asemenea, activitatile de constructie se pot indrepta in mare masura catre fabrici, iar aceasta industrie va utiliza principii si procese avansate de fabricatie pentru a pre-fabrica modulele care sunt asamblate mai tarziu la fata locului.

Un restart “verde”

Industria de constructii deja a inceput sa utilizeze tehnologii durabile si materiale noi pentru a respecta reglementarile de mediu dure.

Inca nu este clar care va fi “ruta exacta” pe care va porni industria constructiilor si este foarte posibil ca viitorul sa cuprinda cateva elemente combinate din toate aceste trei scenarii. Modelele de afaceri, strategiile si capacitatile actuale nu vor fi suficiente in niciuna din aceste “lumi viitoare”. Acest lucru subliniaza faptul ca jucatorii din aceasta industrie trebuie sa se pregateasca strategic si sa tina pasul cu orice aduce viitorul.

Multe actiuni propuse se refera numai la un anumit scenariu, insa exista cateva actiuni vor fi relevante in orice viitor posibil.

Astfel, acesti jucatori trebuie sa integreze anumite tehnici precum si sa colaboreze intre ei in lantul valoric al industriilor de constructii, deoarece aceasta este caracterizata de un lant de valori dezintegrat si foarte fragmentat.