Constructie verde sustenabila

Dupa cum putem observa, totul in jurul nostru implica un grad mare de poluare, indiferent ca facem referire la mediul urban sau la mediul rural. In special, mediul urban are un grad ridicat de poluare in orice zona europeana. De aceea, specialistii si-au indreptat atentia catre crearea unei locuinte care sa consume cat mai putin si constructia ei sa fie realizata cu un grad de poluare cat mai scazut. Astfel, conceptul de locuinta verde a aparut si este intr-o continua dezvoltare, incepand deja sa fie materializat cu succes.

Ce reprezinta locuinta verde?

Locuinta verde este termenul folosit pentru acele cladiri care sunt construite si functioneaza intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, creand astfel un spatiu bazat pe 4 caracteristici primordiale si anume: utilitate, economie, durabilitate si confort sporit.

Care sunt avantajele unei locuinte verzi?

O locuinta verde implica anumite avantaje, iar cel mai important este reprezentat de reducerea substantiala a cheltuielilor. A construi o casa verde implica costuri putin mai ridicate fata de construirea unei case obisnuite. Dar atunci cand beneficiezi de o locuinta verde, cheltuielile aferente consumului si intretinerii sunt substantial reduse.

• Construirea din materiale reciclate si reciclabile. Fiind construite din astfel de materiale, orice proces de renovare, demolare si reconstruire se poate face intr-un mod cat se poate de usor si de fiabil.

• Deoarece este construita din materii prime, nivelul de emisii CO2 este redus substantial, iar consumul total de energie este, de asemenea, redus.

• Izolarea termica este facuta in asa fel incat sa stocheze foarte bine caldura pe timpul iernii, iar acest lucru duce la cheltuieli reduse cu incalzirea. In plus, datorita izolarii termice, vara nu mai este nevoie de aer conditionat, deoarece sistemul special al izolarii nu permite caldurii din exterior sa patrunda in locuinta.

• Atunci cand tragem apa la toaleta sunt consumati 10-15 l de apa/apasare, dar datorita sistemului de care beneficiaza si casa verde, apa din bazinul toaletei provine numai din apa de ploaie.

• Pentru a creste rezistenta termica a casei verzi sunt folosite blocuri din beton celular autoclavizat (BCA) care duc la diminuarea substantiala a zgomotului exterior si la scaderea semnificativa a riscului de prabusire in cazul cutremurului.

• Datorita materialelor sustenabile care au o calitate superioara, locuintele verzi prezinta un grad ridicat de durabilitate. Materialele sustenabile nu sunt toxice nici pentru locuitori, nici pentru natura si au costuri de reparatii vizate pe termen lung.

• Energia electrica se bazeaza pe existenta panourilor solare.

Constructia unei locuinte verzi

Locuinta verde trebuie sa fie una cu natura, iar acest lucru implica o constructie executata cu un maximum de angajament fata de mediul inconjurator. Inceperea constructiei nu trebuie sa duca la deprecierea naturii prin erzoiune sau orice forma care duce la degradarea naturii in timp.

In plus, in apropierea unei case verzi trebuie sa existe neaparat zona dedicata depozitarii deseurilor care pot sa fie reciclabile, iar consumul de resurse precum: apa, gaz, electricitate sa fie facut intr-un mod cat mai responsabil, astfel incat sa nu se abuzeze de aceste resurse, asa cum se intampla in mod obisnuit.