Cum poate sa imbuntateasca managerul de proiect procesul de gestionare al constructiilor

Managerii de proiect de succes sunt mereu in cautarea de noi modalitati pentru a imbunatati procesul de gestionare al constructiilor. Un proces de gestionare a constructiilor poate sa aduca majorari in cazul timpului de finalizare al proiectului, modul de comunicarea cu subordonatii sau investitorul si chiar poate sa aiba un impact mare asupra proiectelor viitoare. Multe proiecte de constructie se termina de foarte multe ori peste termenul de finalizare stipulat in contract sau peste bugetul stabilit, ceea ce dauneaza subcontractantilor care lucreaza asupra lor.

Imbunatatirea procesului de gestionare a constructiilor are un impact urias asupra etapelor cheie ale ciclului de viata ale proiectului si contribuie la cresterea eficientei si eficacitatii.

Ce este managementul proiectelor de constructii si managerul proiectelor?

Managerul de proiect de constructie trebuie sa detina o gama larga de competente, aptitudini si cunostinte; atat cunostinte tehnice in domeniul constructiei, cat si competente generale de management. Managerul de proiect este intr-o relatie directa cu proiectul de constructie deoarece cu cat creste complexitatea proiectului de constructie cu atat cresc si indatoririle si responsabilitatile managerului. Acest lucru pune o mare presiune pe managerul de proiect deoarece acesta trebuie sa se asigure in permanenta ca totul se desfasoara fara probleme, in caz contrar orice greseala mica poate avea o influenta negativa uriasa asupra modului de finalizarea al proiectului cu succes.

Din fericire, progresele substantiale facute in domeniul tehnologic si tehnic de gestionare a proceselor il ajuta foarte mult pe managerul de proiect sa inlature si sa previna greseli costisitoare. Odata ce managerii de proiect elimina greselile costisitoare care pot aparea, trebuie sa verifice constant evolutia lucrarii pentru a se asigura ca proiectul urmareste pasii spre finalizare in timp si la bugetul estimat.

Exista un set de metode prin care managerii de proiect le pot aborda pentru a imbunatati procesul de gestionare a constructiilor. In acest articol o sa ne axam spre explicarea cat mai detaliata a doua metode, urmand ca in articolul viitor sa vorbim si despre celelalte.

1. Nu va inhamati la mai multe sarcini decat puteti duce

Inainte sa se deruleze procesul de gestionare al constructiilor, managerul de proiect trebuie sa analizeze si sa evalueze daca trebuie sau nu sa realizeze un proiect. Managerul de proiect poate determina fezabilitatea realizarii proiectului prin compararea obiectiva a cerintelor ridicate de proiect cu resursele disponibile. Managerul de proiect trebuie sa se axeze pe costuri, materiale necesare, forta de munca disponibila si expertiza necesara pentru a realiza orice proiect dat. Mai mult decat atat, un manager de proiect trebuie sa aiba o viziune ampla deoarece trebuie sa ia in considerare modul in care proiectul se va incadra in programul lor si daca nu cumva acesta se va contrazice cu alte proiecte pe care le are in desfasurare sau care ii sunt solicitate.

2. Strategia necesara prin prisma unui plan de actiune

Atunci cand un manager de proiect bate palma pentru un proiect sunt puse in joc o multime de lucruri de care trebuie sa tina cont. De aceea, este esential ca managerul de proiect sa intocmeasca de fiecare data un plan amanuntit si detaliat inainte de a derula orice proiect.

Planificarea tine cont de realizarea bugetului, stabilirea unui program fix, determinarea dependentelor de sarcini, stabilirea termenelor limita pentru fiecare activitate in parte, alocarea eficienta si eficace a resurselor si determinarea asteptarilor de comunicare cu investitorul. Prin acest plan, managerul de proiect isi consolideaza practic strategia pe care o are inainte de a demara proiectul.

Aceasta strategie trebuie sa includa activitatile pe care fiecare membru al echipei trebuie sa le desfasoare pe tot ciclul de finalizare si livrarea al proiectului. De asemenea, aceasta ofera repere prin care progresul poate fi masurat si evaluat pentru a asigura finalizarea cu succes a proiectului la timpul si la bugetul stabilit.