Pregatirea terenului de constructie

Inainte de orice proiect, echipa de constructori trebuie sa se asigure ca terenul pe care urmeaza sa fie construit imobilul este rezistent din orice punct de vedere. In cazul in care terenul nu indeplineste anumite criterii acesta trebuie sa fie pregatit de catre o echipa specializata.

Ce presupune pregatirea unui teren inainte inceperii unei constructii?

Indepartarea stratului vegetal

Inainte sa incepeti o constructie trebuie ca terenul sa se prezinte exemplar. Astfel, daca observati ca exista vegetatie pe teren, precum arbori, tufisuri, aceasta trebuie neaparat indepartata. Indepartarea stratului vegetal trebuie facuta pana la o adancime de 20 – 30 cm. Acest lucru se poate face manual sau cu un buldozer. Pamantul care rezulta dupa inlaturarea acestui strat este necesar sa fie depozitat in afara perimetrului pe care urmeaza sa fie construit imobilul.

Daca doriti sa nu distrugeti arbustii si tufisurile, atunci acestea trebuie scoase din pamant cu grija si replantate imediat. Acest lucru poate sa fie destul de costisitor, nu neaparat din punct de vedere financiar, ci din punct de vedere al timpului.

Inlaturarea constructiilor vechi

Daca doriti sa construiti un imobil in locul altuia vechi, atunci puteti sa va confruntati cu doua situatii.

1. In cazul in care cladirea veche nu este demolata, atunci aceasta va trebui demolata, iar acest lucru necesita un plan de activitate bine pus la punct pentru ca totul sa se desfasoare rapid.

2. In cazul in care cladirea este deja demolata atunci trebuie ca molozul sa fie inlaturat si depozitat intr-un loc amenajat.

Complexitatea pregatirii poate sa creasca daca imobilul vechi avea instalatii precum cele de gaze sau cele sanitare deoarece acestea trebuie sa fie indepartate cu grija chiar daca servesc sau nu si imobilelor din jur.

Atentie, pentru demolarea unui imobil este nevoie de autorizatie pentru demolare de la institutul autorizat de stat care vegheaza in zona respectiva.

Curatarea totala

Amenajarea unui teren implica si curatarea totala a acestuia, iar acest lucru presupune inlaturarea crengilor, buturugilor, pietrelor, ierbii, sau orice alt lucru care nu permite ca pamantul sa fie gol.

Inlaturarea apelor de suprafata

In cazul in care pe respectivul teren exista ape de suprafata acestea trebuie sa fie deviate. Acest lucru presupune construirea santurilor de garda ce servesc pentru evacuarea apei in afara zonei de lucru.

Atunci cand acest lucru este realizat trebuie sa se acorde o atentie sporita fata de celelalte imobile din jur pentru ca acesta sa nu fie afectate.

Nivelarea terenului

Nivelarea terenului presupune aducerea pamantului la acelasi nivel in functie de cotele prevazute in planul proiectului.

Trasarea fundatiei

Trasarea fundatiei trebuie facuta in functie de planul creat de catre arhitect si in functie de planul fundatiei creat de catre inginerul specialist.

Trasarea fundatiei presupune trasarea atat a axelor transversale cat si a celor longitudinale care servesc ca punct de reper pentru constructie.

Axele transversale si longitudinale mai sunt denumite si axe principale ce sunt evidentiate prin tarusi pozitionati astfel incat sa constituie repere pe intreaga perioada a executiei.

Primul pas in executarea acestui lucru presupune masurarea distantei si trasarea axelor conform planului managerial. Dupa trasarea axelor se incep lucrarile de sapaturi.