Domeniul constructiilor - crestere

Industria constructiilor a inregistrat luna trecuta, la nivel mondial, peste aproximativ 30.000 de locuri de munca, potrivit Departamentului Muncii. Acest lucru a ridicat castigurile industriei cu aproximativ 35% la suta fata de anul precedent.

Cheltuielile pentru constructii sunt de asemenea in crestere, inregistrand pana in luna august a acestui an anumite recorduri, potrivit Departamentului Comertului. Se poate observa, datorita acestor aspecte, un anumit optimism din partea antrepenorilor in domeniul constructiei.

Anul 2019 – un an benefic pentru constructii

Toate aceste semne si cifre indica faptul ca anul 2019 va fi profitabil pentru industria constructiilor (chiar daca piata imobiliara este un domeniu destul de sensibil la anumite fluctuatii sociale).

Chiar si in contextul cresterii roborului, in anul 2018 industria constructiilor a prosperat in Romania. Au aparut tot mai multe firme, multe dintre ele concentrandu-se si pe constructia comerciala.

In plus, aceasta industrie a constructiilor atrage constant noi locuri de munca. De la constructori la ingineri si la antrepenori, tot mai multi romani, dar si cetateni din Europa si celelalte continente se orienteaza catre a activa in aceste industrii. De la an la an, procentul persoanelor care se angajeaza in aceasta industrie creste (sau, in rare situatii, stagneaza).

Odata cu dezvoltarea domeniului constructiilor, cresc si anumite cheltuieli esentiale in toate sectoarele imobiliare, comerciale si rezidentiale (cu o anumita inclinatie catre constructiile private).

Firmele de constructii cauta in mod clar sa angajeze mai multi muncitori. Trei sferturi dintre aceste firme au declarat ca intentioneaza sa mareasca salariile in anul 2019.

Optimismul care caracterizeaza in prezent acest domeniu, masurat prin raportul celor care se asteptau ca piata sa se extinda fata de cei care se asteptau ca piata sa se contracte, a atins un nivel record in anul 2018.

Acest optimisim este mai mult ca sigur bazat pe conditiile economice actuale, un mediu de reglementare din ce in ce mai favorabil mediului de afaceri. Analizand acest boom al industriei constructiilor, foarte multi oameni de afaceri vor prefera sa investeasca in anul 2019 in proiecte de constructii (fie ele comerciale, rezidentiale etc).

Contractorii sunt cei mai optimisti in ceea ce priveste cresterea. Transportul, comertul, precum si anumite depozite contribuie la acest optimism al contractorilor prin toate posibilitatile pe care le ofera.

Cea mai mare preocupare pentru industria constructiilor este totusi lipsa severa a fortei de munca (chiar daca tot mai multi oameni se angajeaza in acest domeniu). Acest lucru incetineste ceea ce ar putea fi o revenire mult mai robusta pe piata locuintelor rezidentiale, care are nevoie de mai multe case in contextul in care cererea este tot mai mare.

Raportul privind ocuparea fortei de munca din aceasta perioada a anului 2018 a aratat anumite cresteri lunare in cazul locurilor de munca din domeniul constructiilor rezidentiale, dar constructorii de locuinte inca sunt in cautare de forta de munca. Desi s-a inregistrat aceasta crestere, inca este nevoie de muncitori in acest domeniu.